drhalimahali

MENARA PEMANCAR BAWA PADAH

In 1 on April 28, 2008 at 7:16 pm

Pemandangan begini sudah menjadi suatu landskap yang biasa di negara kita. Di tempat saya di Klang, terdapat sebuah menara pemancar yang agak besar tersergam di atas sebuah bukit yang masih belum digondolkan. Di bawah pemancar itulah terdapat pelbagai ragam manusia. Ada yang sedang bersenam, ada yang sedang bertai chi, ada yang berlari anak, ada yang sedang makan di tepi tasik dan ada yang saja duduk-duduk bersantai. Tak jauh dari situ terdapat sebuah sekolah menengah dan sekolah rendah serta beberapa taman perumahan. Sebuah stesen bomba telah dibina di situ.

Saya juga telah mendapat beberapa surat aduan serta satu petisyen yang ditandatangani penduduk di sekitar sebuah rumah kedai dua tingkat di Teluk Pulai Klang yang mengadu bahawa pemancar telekomunikasi berkenaan tidak sepatutnya ditempatkan di situ.

Apakan daya kita ?

Hidup bawah pancaran maut

Oleh Helmy Abd Rahman
helmy@hmetro.com.my

KELANA JAYA: Ibarat telur di hujung tanduk. Itulah situasi dihadapi penduduk Taman Subang di sini, yang dipercayai berisiko lebih tinggi diserang kanser dan pelbagai penyakit kronik lain berikutan tinggal berhampiran menara pemancar telekomunikasi.

Pendedahan mengejutkan itu dibuat Profesor Bersekutu Fakulti Perubatan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Madya Dr Adlina Suleiman, bersama 10 pelajarnya, baru-baru ini, melalui kajian kesan radiasi menara pemancar telekomunikasi terhadap penduduk di taman perumahan itu.

Anak lelakinya dimasukkan ke hospital kerana mengalami ketumbuhan pada wajah dan peliknya selepas dirawat, ketumbuhan itu kembali berulang.

Anak perempuannya pula dijangkiti ‘herpes zoster’ iaitu sejenis kayap yang tidak akan menyerang sistem imun badan orang normal.

Hasil kaji selidik dua minggu membabitkan 170 penduduk taman perumahan itu mendapati 8.23 peratus responden dilaporkan diserang kanser berbanding tidak sampai satu peratus daripada jumlah keseluruhan rakyat negara ini mengalami penyakit sama.

Kebanyakan kes berlaku sesudah sebuah menara pemancar telekomunikasi didirikan di taman perumahan itu 10 tahun lalu, sekali gus menimbulkan persoalan sama ada ia mempunyai kaitan secara langsung dengannya.

Dr Adlina yang turut menghuni taman perumahan itu mengambil inisiatif membuat siasatan mengenai bahaya kesan radiasi gelombang elektromagnetik (EMR) dihasilkan menara pemancar telekomunikasi sebelum melakukan kaji selidik dua minggu membabitkan 170 responden terbabit.

“Mengikut kajian satu badan dibiayai Kesatuan Eropah (EU) yang dipanggil Reflex menunjukkan, wujud kemungkinan gelombang elektromagnetik bertenaga rendah (EMF) dapat memusnahkan kromosom, merubah aktiviti sesetengah gen dan mempercepatkan pembahagian sel.

“Ini bermakna ada kemungkinan sesiapa yang mempunyai sel kanser peringkat awal berdepan risiko maut secara mendadak jika masuk ke Taman Subang dengan percambahan segera sel itu yang dipertingkatkan melalui gelombang EMF.

“Dengan jumlah lebih 50 antena dan cakera pemancar gelombang yang dipasang pada menara berkenaan, bayangkan berapa banyak gelombang EMF terpaksa diserap penduduk setiap hari,” katanya kepada Harian Metro.

Beliau berkata, objektif kaji selidik yang dilakukannya untuk menentukan kesan EMR terhadap penduduk Taman Subang membabitkan kejadian kanser, simptom tertentu, kekerapan sambaran kilat dan kebimbangan penduduk setempat berhubung kewujudan menara telekomunikasi berkenaan.

“Hasil kaji selidik itu menunjukkan angka mengejutkan membabitkan kejadian kanser di kalangan penduduk apabila mendapati 18.8 peratus daripada responden lelaki berumur 40 hingga 59 tahun diserang kanser berbanding hanya 0.21 peratus penduduk lelaki Malaysia dalam lingkungan usia sama mengalaminya.

“Responden wanita pula dalam lingkungan usia sama 2.56 peratus berbanding hanya 0.38 untuk keseluruhan kes di negara ini.

“Bagi lelaki berumur 60 ke atas (responden) pula, 11.54 peratus penduduk Taman Subang mengalaminya berbanding lelaki negara ini yang seusia (0.94 peratus), manakala wanita seusia di Taman Subang 13.3 peratus berbanding 0.67 peratus di Malaysia.

“Secara amnya, 8.23 peratus di kalangan 170 responden mengalami kanser berbanding tidak sampai satu peratus membabitkan keseluruhan populasi penduduk negara ini mengalaminya,” katanya.

Menurutnya, kaji selidik berkenaan dibuat membabitkan penduduk yang tinggal dalam lingkungan jarak 120 meter dari menara berkenaan dengan populasi penduduk dibahagikan tiga zon lingkungan iaitu Radius A yang berjarak 40 meter, Radius B (80 meter) dan Radius C (120 meter).

“Penduduk yang tinggal dalam Radius A mengalami simptom paling tinggi membabitkan keluhan pening, hilang ingatan, kurang penumpuan, loya, kemurungan, hilang selera makan, sakit kepala, gangguan penglihatan, gangguan waktu tidur dan ketidakselesaan, manakala penduduk yang tinggal dalam Radius B pula mengalami gangguan haid, penurunan keinginan syahwat, masalah kardiovaskular, kelainan pergerakan, gangguan pendengaran, keletihan serta ketidakselesaan.

“Walaupun simptom itu semakin berkurangan apabila menuju Radius C, zon berkenaan mencatat distribusi kes kanser paling tinggi,” katanya.

Dr Adlina berkata, pihak berkuasa perlu mengambil langkah sewajarnya dengan menghentikan operasi menara telekomunikasi itu seberapa segera untuk kesejahteraan penduduk.

“Saya sendiri terpaksa mengeluarkan belanja lebih RM20,000 untuk merawat dua anak. Anak lelaki saya dimasukkan ke hospital kerana mengalami ketumbuhan pada wajah dan selepas dirawat, kembali berulang. Anak perempuan saya pula dijangkiti ‘herpes zoster’ iaitu sejenis kayap yang tidak akan menyerang sistem imun badan orang normal. Seluruh ahli keluarga kami juga sentiasa berasa pening kepala melampau.

“Selain itu, kedudukan menara yang terlalu hampir dengan rumah penduduk iaitu sekadar 10 meter menimbulkan persoalan kerana garis panduan dikeluarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan jarak 150 meter,” katanya.

Advertisements
 1. Di tempat saya ada juga masalah demikian .Tolong lampirkan kpd saya contoh surat petisyen tersebut untk saya bertindak di tempat saya pula.T/kasih. email saya di:alhusseyn471@yahoo.com.my

 2. Inilah akibatnya apabila syarikat-syarikat telekomunikasi hanya tahu hendak membuat untung sahaja dan tidak menghiraukan risiko yang ditanggung oleh penduduk/orang awam. Mereka sedap-sedap mangaut keuntungan manakala orang awam terpaksa mengeluarkan wang untuk kos perubatan, yang lebih menyayat hati apabila risiko yang dihadapi adalah penyakit merbahaya iaitu kanser.

  Apakah mereka sanggup bermain dengan nyawa manusia, persoalannya:

  1- Siapakah penyebab dan pembunuh sebenar dalam isu ini.
  2- Apakah semua syarikat telekomunikasi ini tidak tahu akan risiko gelombang pemancar ini terhadap kesihatan manusia.
  3- Apakah Kementerian Kesihatan terlepas pandang dalam hal ini.
  4- Apa tindakan Kerajaan dalam perkara ini.

  Janganlah kerana wang ringgit nyawa manusia yang tidak berdosa menjadi mangsa, kita semua maklum syarikat-syarikat telekomunikasi ini sememangnya didominasi oleh kroni-kroni Umno dan Barisan Nasional.

  Terima Kasih

 3. Saudara. Tahniah di atas kecanggihan dan kandungan blog saudara. Saya misplaced file nya kerana sibuk pindah randah. Penduduk taman tersebut menyerahkan kpd saya petisyen berkenaan di awal bulan Mac 2008. Saya akan emailkan bila terjumpa. Sorry.

 4. Di tempat saya ada juga masalah demikian .Tolong lampirkan kpd saya contoh surat petisyen tersebut untk saya bertindak di tempat saya pula.T/kasih. email saya di:a.nurazyra@yahoo.com.my

 5. saya tengah mengumpul maklumat tentang masalah ini. rumah saya paling hampir dengan tempat cadangan iaitu 10 meter sahaja. setelah bermesyuarat, mereka minta saya tunjukkan bukti bahayanya pembinaan menara ini. terima kasih kerana maklumat Dr dapat membantu saya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: