drhalimahali

ANAK SELANGOR MASUK UNIVERSITI DAPAT RM1000/=

In 1 on May 10, 2008 at 4:44 pm

Insya Allah satu lagi janji PRU 12 PR akan ditunaikan di Selangor iaitu insentif RM1000/= akan diberi secara otomatis kepada setiap pelajar kelahiran Selangor yang berjaya ke menara gading di sesi pengajian 2008 ini. Ini tidak termasuk pelajar matrikulasi. Dianggarkan kira-kira RM20 juta akan dibelanjakan untuk tujuan ini. Cara dan mekanisme pemberian insentif ini sedang dikaji.

Antara lain, insentif ini menunjukkan kerajaan PR sensitif pada anak watan Selangor yang mendaftar di IPTA/IPTS buat pertama kali dalam membuat pelbagai jenis pembayaran ketika hari pertama pendaftaran. Juga insentif bertujuan mengalakkan anak Selangor lebih ramai lagi mendapat pendidikan akademik di peringkat IPT.

Advertisements
 1. Assalamualaikum.

  AlhamdulilLah, harapnya dengan bantuan sedemikian kepada pelajar, dapat membantu sedikit sebanyak pelajar-pelajar IPTA baru mendapat tawaran, lebih2 lagi dengan kemelut ekonomi dan kenaikkan harga barangan pastinya bantuan ini akan memudahkan ibu-bapa dalam melancarkan proses pendaftaran anak2 mereka.

  Saya sebagai anak Selangor, yang baru menamatkan pengajian IPTA dengan bantuan Yayasan Selangor berharap agar bantuan ini dapat menyelesaikan banyak masalah kerana selalunya bantuan pendidikan biasanya mengambil masa agak lama untuk diterima oleh penuntut(hampir 1 tahun untuk saya).

 2. Tahniah atas kejayaan dan terima kasih di atas sokongan.

 3. Assalamu’alaikum,

  Thank you Dr Halimah – kerana berusaha menunaikan janji pilihanraya anda. Ini merupakan perkara yang sangat positif pada kaca mata saya.

  Saya ada beberapa cadangan berkenaan perlaksanaan elaun ini;
  1) Harap prioriti dapat diberi kepada pelajar2 yang mengambil jurusan2 kritikal seperti perubatan dan architecture. Jurusan2 ini memerlukan rujukan buku2 yang rata2 berharga RM100 dan ke atas, dan memerlukan bayaran perkakas yang mahal. Memang di IPTA pelajar perubatan dan arkitek yang selalunya “pokai”, berbanding dengan jurusan lain yang kurang ‘demanding’. (*YB sebagai seorang doktor tentu amat memahami..hehe)

  2) Ada baiknya juga YB memberi sumbangan/tajaan untuk pembelian buku2 kepada perpustakaan2 di universiti – bagi buku2 teks kegunaan ramai. Saya faham ini dibawah bidang kerajaan persekutuan, tetapi kalau boleh dirunding, pastinya ramai pelajar akan mendapat manfaat

  3) Harap Dr Halimah dapat beri keutamaan kepada pelajar miskin dan pelajar luar bandar dahulu – sebelum menuju setapak lagi menganugerahkan elaun ini kepada seluruh pelajar2 di Selangor. Di Selangor banyak yang datang daripada keluarga berada, dan tidak memerlukan bantuan ini. Takut dibazirkan sahaja duit rakyat ini.

  4) Mungkin ada baiknya juga jika Dr Halimah menawarkan geran penyelidikan/kajian bagi pelajar2 yang menjalankan thesis peringkat sarjana atau pasca kedoktoran/sarjana. Kalau ditinjau di universiti2 awam, banyak yang menyambung peringkat master dan PhD, lulus dengan cemerlang bagi bahagian “taught learning”, tetapi bantut dan lenyap tika dalam tahap penyiapan thesis. Banyak halangannya. Geran universiti kecil. Tajuk2 kajian – terutama sekali bidang2 ‘Art’ dan sains sosial – akan dipantau dengan ketat oleh ‘pihak atasan’.
  Elok juga kalau pihak kerajaan dapat menaja penyelidikan dalam bidang sains sosial. Jangan kita maju dalam bidang sains and teknologi, tetapi pembangunan ilmu manusia amatlah terkebelakang. Ilmu sejarah dan historiografi negara ini amatlah menyedihkan – meski sudah merdeka 50 tahun. Sampai sekarang tiada penyelidikan menyeluruh berkenaan sejarah2 negara zaman lampai, dan politik semasa. Berkenaan sejarah gerakan politik islam di negara ini, hanya thesis Dr Farish Noor yang lengkap mewacanakan evolusi PAS dari merdeka. Itu sahaja. Tiada sarjana lain bergerak kehadapan menghasilkan tulisan2 yang mapan.

  Saya percaya Dr Halimah amat memahami. Saya tidak berniat untuk menjadi “demanding” – cuma terpanggil untuk memberikan pandangan saya dengan rendah hati.
  Terima kasih kerna sudi mendengar.
  (Sorry if i sound preachy! hehe…never good to be preachy to an EXCO!!)

  Wassalam

 4. salam dr,pagi tadi saya dengar berita yg kerajaan PR hanya beri rm1000 kpd anak yg akan ambil ijazah shj.Betul ke?anak saya akan masuk UITM dan ambil diploma.Ini anak ketiga yg masuk IPTA dan saya juga berdoa agar kami tak perlu ambil pinjaman bagaimana abg dan kakak nya.Tapi kalau kerajaan PR beri sumbanagan rm1000 itu maka ringan lah beban kami.Kami suami isteri cuba utk tidak mahu ambil pinjaman supaya anak2 kami bila bekerja tak payah bayar loan yg cekik darah.Walau pun susah sb kadang2 anak2 tak cukup duit utk beli buku dan budget makan pun sgt kurang.Saya berdoa agar Allah swt mudah kan urusan kerajaan PR supaya dapat memberi RM1000 itu kpd semua anak selangor yg dpt IPTA,insyallah.Saya juga selalu berdoa agar pimpinan kami sentiasa di beri keberkatan dalam memikul amanah yg berat ini.Amin.

 5. how to apply this RM1000???

 6. selamat sejahtera dr. halimah.
  saya adalah pelajar IPTS yang sekarang belajar pada tahap Ijazah dalam kursus Bachelor In Electrical And Electronic. saya perlu membeli banyak buku rujukan dan ia adalah satu tekanan untuk saya kerana ahli keluarga saya adalah tidak berapa kaya… jadi saya harap saya boleh memohon untuk dapat membantu mengurangkan beban ahli keluarga saya…jadi boleh saya tahu dimana saya boleh memohon untuk tajaan ini?

 7. askum..
  cne nk apply 4 dis rm1000..
  sye dh dftr msuk uum n mmg memerlukan duit lbey..
  hopefuly btol la..
  tlng gtao cne nk apply ea..
  thank PKR!!

 8. SALAM SEJAHTERA, SAYA MERUPAKAN PELAJAR TAHUN PERTAMA DI USM DAN SEDANG MENGIKUTI JURUSAN MASS COMMUNICATION. SAYA TELAH BERJAYA MENDAPAT TEMPAT DI UNIVERSITI AWAM DAN KINI INGIN BERTANYAKAN CARA UNTUK MENDAPAT SUMBANGAN RM1000 SEPERTI YANG DIJANJIKAN OLEH PARTI PKR…SAYA MINTA JASA BAIK TUAN /PUAN DALAM MENOLONG SAYA.SEKIAN

 9. im a first year student of upm, im intersted to apply this rm 1000. may i knw where to get the application form n is there any condition required ?

 10. The application of Rm1000 still available??
  Can I know how to apply for it?
  Thanks…

 11. Salam. saya student Uitm semester 4 dan bakal memasuki semester 5 awal bulan Julai tahun ini. Saya adalah anak jati Selangor, di mana ayah saya bekerja sebagai buruh dan ibu saya seorang suri rumah. Adakah saya masih layak mendapatkan RM1000 ini? Jika ya, apakah kelayakan dan proces yg perlu dibuat untuk mendapatkan bantuan ini? Terima Kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: